5 Eylül 2011 Pazartesi

GOODBYE "BAFANA"

 1960'ların Güney Afrikasında Siyahların Beyazlara karşı olan özgürlük mücadelesini anlatan bir film. 20 milyon siyahı 4 milyon beyazın yönettiği bir dönem...



  Goodbye BAFANA siyahların Özgürlük Beyannamesinini kaale almayan beyazlara karşı son çare olarak silahlanmaları sonucunda bir çok siyahın hapse atılması ve bu hareketin başını çeken ele başı Nelson Mandela'nın hayatını ona yıllarca gözcülük yapan bir gardiyanın bakış açısından konu alan bir film.
   Filmi anlatabileceğimi hiç sanmıyorum fakat bir arşivlik film olduğuna inanıyorum. En azından tarihi ve tamamen yaşanmış olayların kurgusu olan bir film.
   Bu filmi konu başlığı olarak seçtim ama asıl niyetim Nelson Mandela'yı biraz tanımaktı. Bakalım Nelson Mandela kimmiş...

   Üniversitedeyken siyasi olaylara karışan Mandela bir öğrenci boykotuna katılıması ve organizesini yapması nedeniyle okuldan atıldı. Daha sonra yarıda kalan üniversite öğrenimini mektupla bitiren Mandela avukatlık yapmaya başladı. Ayrıca kendisi Ülkenin İlk Siyah Avukatı olma ünvanına sahip oldu. 1944'te Afrika Milli Kongerisne katılarak kısa sürede Gençlik kolunun başkanı oldu ve daha sonra teşkilatın askeri kolunu kurarak başına geçti.
   1960'larda mücadelesine destek arama amacıyla ülke dışına çıktı ve bir çok yardım topladı. Daha sonra ülkeye döndüğünde izinsiz yurtdışına çıkışı, halkı kışkırtması ve suikastler düzenlemesi iddasıyla yargılandı. Kendisi siyahların beyazların 5 katı nüfusta olduğu bir ülkede sadece beyazların temsil edildiği bir parlamentonun kurallarını uymak zorunda olmadığını savundu fakat bu savunma onu aklayamadı. 1964 yılında ise beyaz yönetimi tarafından müebbed hapis cezasına çarptırılarak, sadece müebbed yemiş siyahların hapis yattığı Robben Adasına hapsedildi.


   27 yıl hapis yattığı sırada Dünya'nın En Ünlü Mahkum'u olarak anıldı. 1980'lerde şartsız tahliye sonucu serbest kalan Mandela, hapisten çıktıktan sonra 1990 yılında "Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar siyahların bağımsızlığı için mücadele edeceğim." diyerek 1994 yılında Güney Afrika'nın ilk siyah devlet başkanı seçildi...

   Bu arada 1992 yılında Atatürk Barış Ödülü, Afrika Ulusal Kongresi Başkanı Nelson Mandela'ya verildi fakat Mandela bu ödülü kabul etmedi. Gerekçe olarak ise 1990 yılında aynı ödülün Kenan Evren'e de verilmesiydi.



   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder